Nordens Guld – RAV

26. oktober 2010

Så er efterårsferien forbi. Vi har haft nogle rigtig dejlige dag i sommerhus ved østkysten. Her brugte vi rigtig meget tid på stranden – hvor vi var fælles om en af vores yndlingsbeskæftigelser – “At finde rav”. Det har altid været en besættelse for både Kenneth og jeg, og nu er børnene lige så bidt af det. Det har givet over 100 stykker, men som I kan se, er det ikke de helt store klumper vi har fundet.

Rav kan findes året rundt. Dog er efteråret med de gode voldsomme efterårs storme det perfekte tidspunkt at tage til stranden på, når man ønsker at mærke suset ved at finde nordens guld.

Alt efter hvilken strand man er ved – er det forskellige vindretninger der giver de bedste rav forhold. Et par dage med kraftige pålandsvind får rusket godt op i havbunden og sender nye forsyninger tang ind, hvor også ravet kommer med. Men selv i gamle bunker tang, kan man være heldig at finde – så trænger du og ungerne til luft – gælder det bare om at komme til stranden også selv om vejret har været stille længe.

Vi har samlet rav både ved øst og vest kysten – stederne vi kigger er dog forskellige. På Vestkysten er det et super godt tidspunkt, at gå til vandet, når vandet er ved at trække sig tilbage. Så finder man den bræmme af små stumper træ, tang, og muslinger, der ligger hvor vandet har stået højest. Disse elementer har samme vægt fylde som små stykker rav. Hvis man går langs denne bræmme, er der større sandsynlighed for at finde rav.

Når vi leder ved Østkysten, går vi derimod efter det, vi her hjemme kalder rav tang. Det er tang i små dele, der ligger blandet sammen med små træstykker – alt sammen helt fint delt. De største stykker rav – vil ligge oven på dette tang. Man kan også med en pind rode lidt i tanget – og dermed vende ravstykker frem, der vil blinke til en i solen.

Vores regel for at kende rav fra sten er – er det rav – er du ikke i tvivl. Rav har en flot skinnende og ofte gennemsigtig farve – men kan også være mælke-hvidt mat farvet – disse stykker er sværere at kende, og du er måske nød til at slå det mod en fortand, for at høre om det giver en blød lyd eller en klirrende lyd, som når man banker med en sten.

Hvis vi nogen gange virkelig har været uenige om, et stykke er rav eller sten – tager vi det med hjem, blander en saltvandsblanding med rigtigt højt saltindhold. Putte “ravet” og en sten i vandet – og røre rundt med en teske – et stykke rav, vil svæve meget mere rundt i vandet, mens en sten vil blive ligge  på bunden.

God råd:

  • Husk varmt tøj!
  • Skyg ikke for solen, lad den skinne på ravet for dig
  • Er der et stykke, er der flere
  • Træ og rav vejer det samme, så led hvor der ligger små træ stykker
Skriv din kommentar her

* Skal udfyldes, e-mail offentliggøres ikke